Vprašanja o kontaktnih lečah

Kaj moram narediti če še nikoli nisem nosil kontaktnih leč?

Pred nakupom kontaktnih leč z dioptrijo morate opraviti očesni pregled pri očesnem zdravniku oz. oftamologu. Oftamolog, Vam bo pri pregledu svetoval katere kontaktne leče so primerne za vas. Predstavil, Vam bo tudi navodila kako se varno uporablja in čisti kontaktne leče. Po opravljenem pregledu in seznaniti s pravilno rabo leč, lahko opravite naročilo na spletni strani Alensa.si .

Ali obstajajo nevarnosti če uporabljam mesečne leče dlje kot en mesec ali dnevne več kot en dan?

Nošenje vseh vrst kontaktnih leč dlje časa,kot je predvideno ni priporočljivo. Kontaktne lečeimajo določen rok nošenja z namenom, dauporabniki ne bodo opazili bistvenih razlik v kvalitetivida in udobju nošenja. Nošenjekontaktnih leč dlje časa od predpisanega lahko povzroči nastanektežav, katere so lahko vidnešele po nekaj letih. Nošenje dnevnih leč je za nekatere uporabnikebolj praktično, saj jih pouporabi ni potrebno čistiti in shranjevati. Po uporabi jih preprostoodvržemo, naslednji dan pavzamemo nov par. Če se slučajno uporablja dnevne leče dlje kot en danjih je potrebno čistiti.Seveda nošenje dnevnih leč dlje kot en dan ni priporočljivo, saj sespremenijo karakteristikeleče (npr. pretok kisika), kar vpliva na kakovost vida in zdravjeočesa. Nošenje kontaktnih lečpreko predpisanega roka uporabe ni priporočljivo in je nevarno zazdravje vaših oči!

Pri nošenju kontaktnih leč so oči postale razdražene. Kaj naj naredim?

Svetujemo vam, da najprej preverite alinosite kontaktne leče, ki vam jih je priporočil očesnizdravnik. Preverite tudi, če je slučajnokontaktna leča poškodovana. Za vsa dodatna vprašanjanas lahko pokličete na naš info telefon 017774 367 ali nam pišite na naš elektronski naslovinfo@alensa.si . Pri pojavu alergijskihreakcij ali kakršnih koli drugih težav prenehajte zuporabo in se posvetujte z vašim očesnimzdravnikom!

Katere kontaktne leče naj izberem pri občutljivih in suhih oči?

Uporabniki, ki imajo pogostokrat občutljiveoči morajo v večini primerov preizkusiti različnepare kontaktnih leč. Pogostokrat lahko tetežave odpravimo le z zamenjavo tekočine za kontaktneleče ali uporabo kapljic za oči. Pritežavah s suhim očesom in občutljivih oči se priporočauporaba novejših silikon hidrogelnihkon­taktnih leč, kot so npr. TopVueAIR. Pred izbiro kontaktnih lečse najprej posvetujte z vašim osebnim očesnim zdravnikom.

Včasih se zgodi, da zaspim s kontaktnimi lečami. Ali je to nevarno?

Če se to zgodi le občasno je tveganje zaresnejše posledice skorajda odveč. Vseeno bosteverjetno pri prebujanju čutili nelagodje. Obpogosti uporabi leč med spanjem pa se znatno povečamožnost uporabe infekcije in drugih težav,saj leča, ki ni namenjena za spanje povzroča velikoobremenitev za oko, manjši dotok kisika,kar lahko vodi v dolgotrajne težave. Spanju skontaktnimi lečami se izogibajte!

Največ koliko časa lahko nosim kontaktne leče, ne, da bi jih dal ven z očesa?

To je odvisno od tipa kontaktnih leč in jelahko različno od vsakega posameznika. Nove silikonhidrogel kontaktne leče se običajno nosijoskozi celotni dan, ne da uporabnik imel težave zudobjem. Pomembno je tudi, da ima uporabnikshranjene leče v posodici toliko časa, kotnarekujejo navodila. Na trgu so na voljo tudi lečeza podaljšano nošenje, katere lahko uporabniknosi tudi med spanjem. Vseeno je priporočljivo,da jih uporabnik pred spanjem izstavi iz očesa.Čas nošenja kontaktnih leč se lahko nekolikopodaljša z uporabo kapljic za oči.

Komentarji

Imate kakšno vprašanje?