Shranjevanje kontaktnih leč

Kdaj naj menjam posodico za kontaktne leče?

Največkrat zastavljeno vprašanje pri posodici za shranjevanje kontaktnih leč je kdaj jo je potrebno menjati? Vsi proizvajalci priporočajo menjavo na vsake tri mesece. Najlažje se boste spomnili in menjali posodico tako, da jo menjate skupaj z raztopino za leče, katera ima rok uporabe tri mesece po odprtju. Mnogo uporabnikov kontaktnih leč podcenjuje nevarnosti, ki jih prihajajo z dolgotrajno uporabo posodice. V posodici se namreč lahko nabirajo bakterije in glive, ki so lahko škodljive za vaše oko. Seveda je potrebno pri uporabi kontaktnih leč upoštevati navodila proizvajalcev in skrbeti za ustrezno higieno. Skrbno si umivajte roke, jih dobro posušite pred vsakim vstavljanjem in odstranjevanjem kontaktnih leč.
posodica za kontaktne leče

Pravilna skrb za posodico kontaktnih leč

Izogibajte se čiščenja posodice z vodo iz pipe, saj se s tem znatno poveča možnost okužbe z bakterijami in glivami. To lahko vodi do vnetja roženice z bakterijo Acanthamoeba keratitis (akantameba). V primeru okužbe z akantamebo sledi dolgotrajno zdravljenje, bolnik pa ne bo smel uporabljati kontaktne leče skozi daljšo obdobje.

Leče je potrebno pred vsakim shranjevanjem sprati z raztopino, posodico pa umiti in posušiti na zraku. Suho okolje prepreči razmnoževanje gliv in bakterij. Pred vsako hrambo kontaktnih leč poskrbite, da je v posodica do vrha napolnjena z ustrezno tekočino za leče. Posodico je tekom noči priporočljivo hraniti v čistem in ne vlažnem prostoru.

Uporabljate pinceto ali klešče?

Mnogo uporabnikov kontaktnih leč uporablja posebne pincete. Pincete pomagajo, da je ravnanje s kontaktnimi lečami bolj sterilno in preprečuje morebitno okužbo posodice, kot tudi kontaktnih leč. Odstranjevanje leč iz posodice s pinceto je bolj varno in prepreči na leči mehanske poškodbe. Tako kot pri rokah in posodici je tudi pri pinceti pomembna higiena. Pred vsako uporabo je potrebno pinceto in klešče temeljito razkužiti.
Vsem uporabnikom kontaktnih leč in pincete priporočamo uporabo praktične škatlice z ogledalom .

Komentarji

Imate kakšno vprašanje?