Napotki za pravilno uporabo kontaktnih leč

V nadaljevanju vam bomo predstavili glavne nasvete pri uporabi kontaktnih leč. Zdrave oči in jasen vid uporaba kontaktnih leč sta najpomembnejša dejavnika pri uporabnikih, ki nosijo kontaktne leče. Da bi to dosegli je potrebno s kontaktnimi lečami skrbno ravnati. S tem dosežemo želeno udobje, ki ga lahko kontaktna leča ponuja.

Le čiste leče pripomorejo k dobremu vidu in udobnosti. Pred uporabo kontaktnih leč si je potrebno skrbno umiti roke in jih tudi posušiti. Da bodo leče učinkovite je potrebno upoštevati navodila za uporabo in mnenja svojega očesnega zdravnika.

Pravilno rokovanje s kontaktnimi lečami:

Pri pravilni uporabi kontaktnih leč je potrebno lečo pred vstavljanjem v oči temeljito očistiti, izpirati in razkužiti. Paziti je potrebno, da vedno ločite leči za levo in desno oko. Uporabljajte raztopine za leče, katere vam je priporočil strokovnjak. Steklenico raztopin imejte ob neuporabi vedno zaprto. Kontaktne leče je potrebno primerno shranjevati in redno menjati njihovo posodico za leče, katero je priporočljivo zamenjati vsake 3 mesece. Posodico za leče čistite dnevno, pred na daljno uporabo naj bo posušena. Ko leče ne potrebujete več, jo shranite v posodico, katera naj ima do vrha napolnjeno raztopino. Raztopina za leče naj bo vedno pri roki. V primeru, da je raztopini pretekel rok uporabe jo nemudoma zavrzite. Bodite pazljivi in odstranite kontaktne leče in oči pred vsakim kopanjem ali tuširanjem. V primeru srbenja, rdečine ali meglenega vida, takoj pokličite očesnega zdravnika.

Česa ne smete početi:

Pri varnem rokovanju s kontaktnimi lečami se je potrebno izogibati mnogim stvarem. Če je potekel predpisan čas nošenja leč, leč ne smete nosi dlje od predpisanega. Leč ne poskušajte navlažiti s slino ali z vodo iz pipe. Nikoli ne uporabljajte raztopine v kateri shranjujete kontaktne leče dvakrat zapored. Pazljivi bodite, da se ne dotikajte leč s steklenico raztopine. Nikoli me menjate ali dopustite nošenja vaših kontaktnih leč, saj s tem tvegate možnost okužbe. Leč ne shranjujte v fiziološki tekočini ali drugi tekočini, ki niso namenjene za uporabo kontaktnih leč. Ne uporabljajte kapljic za oko, ki niso namenjene pri uporabi kontaktnih leč. Pomembno je tudi, da ne uporabljajte leč v prisotnosti škodljivih hlapov in dima. Izogibajte se tudi uporabi lakov za lase, tik pred vstavitvijo kontaktnih leč v oči.

Komentarji

Imate kakšno vprašanje?