Kontaktne leče pri otrocih

Odločitev je v vaših rokah

Katera starost je najbolj primerna, da bi vaš otrok lahko začel nositi kontaktne leče je težko določljiva. Dejansko bi lahko otrok kontaktne leče nosil že pred svojim tretjim letom. Bolj kot starost je pomembno, da straši skupaj z otrokom sprejmejo odločitev. Seveda pa je potrebno upoštevati tudi mnenje očesnega specialista oziroma okulista, ki oceni ali bo otrok sposoben pravilno uporabljati kontaktne leče in skrbeti zanje. otrok in kontaktne leče

Novejša študija je pokazala, da je bilo kar 90% otrok, med 8 in 11 letom, sposobnih brez težav rokovanja z kontaktnimi lečami.

Nošenje kontaktnih leč pri majhnih otrocih

Kontaktne leče se pri majhnih otrocih največkrat uporabljajo zaradi očesnih bolezni. Prav premajhna starost otroka, ne dovoljuje kirurškega posega. Očesna bolezen pri otrocih je lahko npr. aphakia. Gre za prirojeno bolezen dojenčkov, ki se rodijo brez oftalmične leče. To pomanjkljivost lahko v tem obdobju nadomesti le kontaktna leča. Kontaktne leče se uporablja tudi pri otrocih v zgodnjem otroštvu pri bolezni lenega očesa ali ambliopija. Gre za poslabšanje vida, ki se kaže v škiljenju. Za zdravljenje te bolezni se uporabljajo okluzalne kontaktne leče.

Uvajanje in navajanje na kontaktne leče

Uvajanje kontaktnih leč mora biti v skupnem sodelovanju staršev, okulista in otroka. Okulist mora najprej starše in nato otroka temeljito naučiti pravilne skrbi za kontaktne leče. Razložiti je potrebno pravilen postopek ravnanja z njimi. Na začetku se poskusi s testnimi lečami, da se preveri ali jih otrok lahko prenaša. Naučiti jih je potrebno pravilnega vstavljanja in odstranjevanja, kot tudi razložiti možne zaplete.

Najpogosteje se priporoča uporabo enodnevnih leč, katere ob koncu vsakega dne preprosto zavržemo. Otroci lahko uporabljajo vse vrste kontaktnih leč od mehkih, trdih, sfernih, poltrdih in toričnih.

Higiena je na prvem mestu

Kljub temu, da so pri otrocih najbolj pogoste dnevne kontaktne leče se z starostjo vedno več otrok odloča tudi za tedenske ali celo mesečne. Najbolj pomembna je pri tej izbiri higiena ter seznanjenost uporabnika s pravilnim ravnanjem s kontaktnimi lečami. Pravilno umivanje rok, pravilno shranjevanje in rokovanje z lečami mora biti pri otroku nekaj samoumevnega. S tem mladoletnih prepreči morebitne komplikacije in okužbe, ki se pojavijo v veliki meri prav zaradi neustrezne higiene.

Športno aktivni otroci in otroci, ki se radi igrajo v naravi imajo s higieno še večji problem. Mnogokrat se nezavedno z umazanimi prsti dotaknejo oči oziroma leče, tako se možnost okužbe znatno poveča. Tem otrokom je priporočljiva uporaba enodnevnih kontaktnih leč.

Z kontaktnimi lečami do lepše samopodobe

Mnogo otrok in mladostnikov se zlasti v puberteti ob nošnji očal počutijo manj samozavestne, doživljajo občutke sramu in celo manjvrednosti. Nošnja kontaktnih leč lahko te občutke odpravi, tako da se bo vaš otrok v družbi počutil zaželeno in samozavestno.

Komentarji

Imate kakšno vprašanje?